Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Μουσείο της Πόλης του Βόλου

Το μουσείο θα στεγαστεί στην πρώην καπναποθήκη Παπάντου (Φερών 17) στα Παλιά. Η καπναποθήκη Παπάντου κτίστηκε τη δεκαετία του 1920, όπως και άλλες πολυώροφες καπναποθήκες του Βόλου. Είναι ένα τριώροφο κτίσμα με ημιυπόγειο, που αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα κτηρίου βιομηχανικής χρήσης του Μεσοπολέμου. Πρόκειται για ένα ιστορικό κτήριο, συνδεδεμένο με συλλογικές μνήμες της πόλης τόσο από τη λειτουργία του ως καπναποθήκη όσο και με τη χρήση του ως προσωρινός καταυλισμός Μικρασιατών προσφύγων το 1922.
Η χρηματοδότηση του έργου εντάχθηκε στο επιχειρησιακό σχέδιο Ολοκληρωμένων Παρεμβάσεων Αστικής Ανάπτυξης των δυτικών συνοικιών του Δήμου Βόλου, στα πλαίσια των Μέτρων 3.5 και 3.6 του ΠΕΠ Θεσσαλίας «Ολοκληρωμένες Παρεμβάσεις Αστικής Ανάπτυξης σε Τοπικές Ζώνες Μικρής Κλίμακας».
Πηγή: http://srv1-vivl-volou.mag.sch.gr/node/3305



Οι εθελοντές του Μουσείου
Αγαπητοί συμπολίτες,
αγαπητές συμπολίτισσες,

Πέρασε πολύς καιρός από την πρώτη συνάντηση της ομάδας εθελοντών υποστήριξης του Μουσείου της Πόλης του Βόλου, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 2 Μαΐου 2012 στο Κτίριο Σπίρερ. Στο διάστημα που μεσολάβησε, οι ερευνητικές ομάδες του προγράμματος του Παν. Θεσσαλίας «Σχεδιάζοντας το Μουσείο της Πόλης του Βόλου»: ασχολήθηκαν με το σχεδιασμό της έρευνας και άρχισαν να επισκέπτονται μουσεία πόλεων του εξωτερικού ως πηγή έμπνευσης για τη δική μας έρευνα.

Σήμερα είμαστε πλέον έτοιμοι να ξανασυνδεθούμε μαζί σας και με μεγάλη χαρά σας προσκαλούμε σε μια σειρά συναντήσεων, για να διερευνήσουμε μαζί πως μπορεί να συνδεθεί το νέο Μουσείο με τους κατοίκους της πόλης. Η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου
και ώρα 6 μ.μ. στο κτίριο Σπίρερ. Όπως σας είχαμε εξηγήσει τον περασμένο Μάιο, η υποστήριξη των εθελοντών θα αφορά την εξεύρεση πληροφορητών και αντικειμένων, τη διεξαγωγή συμπληρωματικών συνεντεύξεων και τη διερεύνηση της μνήμης των κατοίκων της πόλης.

Στο πνεύμα αυτό, η συνάντηση της Πέμπτης θα έχει τέσσερις σκοπούς:
Θα θέλαμε να σας παρουσιάσουμε τις θεματικές που έχουμε συμπεριλάβει στο σχεδιασμό της έρευνας για το παρελθόν της πόλης και να ακούσουμε τις απόψεις σας σχετικά.
Θα σχεδιάσουμε το επιμορφωτικό σεμινάριο για όσους επιθυμούν να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους στην προφορική ιστορία και να πάρουν συνεντεύξεις.
Θα συζητήσουμε τις δυνατότητες οργάνωσης μιας ομάδας «Φίλων του Μουσείου της Πόλης» και να σχεδιάσουμε τις δραστηριότητές της.     
Στο τελευταίο – και ίσως πιο ευχάριστο –μέρος της συνάντησης θα δοκιμάσουμε μια ιδέα που έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε μουσεία του εξωτερικού: μια «Βραδιά Μνήμης».

Η ιδέα είναι ότι θα μαζευτούμε σε φιλική ατμόσφαιρα γύρω από ένα τραπέζι και θα ανταλλάξουμε εμπειρίες και αναμνήσεις με αφορμή ένα τεκμήριο του παρελθόντος.
Ελπίζουμε ότι η συζήτηση αυτή μπορεί να γεννήσει καινούργιες ιδέες για την έρευνα, αλλά και θα μας φέρει πιο κοντά σαν ομάδα.
Γι αυτό σκεφτήκαμε να σας ζητήσουμε να φέρετε ο καθένας/ η καθεμία ένα αντικείμενο ή μια φωτογραφία που να έχει μια ιδιαίτερη σημασία για τον /την κάτοχό του και να σχετίζεται με την πόλη. Έτσι ελπίζουμε ότι θα προκύψει μία ελεύθερη συζήτηση γύρω από τις ιστορίες που συνοδεύουν αυτά τα αντικείμενα και να αρχίσουν να αναβλύζουν οι αναμνήσεις. Θα μπορούσαμε να κλείσουμε τη βραδιά μας, πίνοντας ένα τσίπουρο στον Κύκλο, ώστε να γνωριστούμε καλύτερα.

Σας περιμένουμε όλους και όλες να θυμηθούμε, να κουβεντιάσουμε και να συντονίσουμε τις μελλοντικές μας δράσεις…

Με εκτίμηση,

Ρίκη Βαν Μπούσχοτεν
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια
Τμήμα Ι.Α.ΚΑ, Παν. Θεσσαλίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου